Meer arrestaties na sterilisatiedrama India

donderdag, 13 november 2014 00:00 Read 1939 times

 

De politie in de Indiase deelstaat Chhattisgarh heeft de eigenaren van een medicijnenfabriek opgepakt. De vader en zoon worden in verband gebracht met het sterilisatiedrama waarbij tot nu toe 15 vrouwen zijn omgekomen. Het bedrijf is de fabrikant van het antibioticum Ciprocin. Dat middel werd uitgedeeld aan de vrouwen die afgelopen zaterdag werden gesteriliseerd. 

De politie heeft  in de fabriek een hoop as gevonden met daarin resten van Ciprocin-verpakkingen. Daarop werden de eigenaren gearresteerd voor het vernietigen van bewijs.

Het onderzoek naar de doodsoorzaak van de vrouwen is in volle gang. Gisteren werd de arts die de sterilisaties uitvoerde gearresteerd. Hij ontkent dat hij fouten heeft gemaakt bij de operaties en gaf de schuld aan vervuilde medicijnen. De betrokken arts zou naar verluidt 83 vrouwen hebben geopereerd in enkele uren tijd: veel meer dan wettelijk is toegestaan. De vandaag gearresteerde verdachten zeggen dat ook zij onschuldig zijn.

Het is niet ongebruikelijk dat Indiase autoriteiten een dergelijk sterilisatiekamp organiseren. De vrouwen die zich laten behandelen zijn vaak arm en dus kunnen zij het geld dat ze krijgen voor de behandeling goed gebruiken(tussen 8 en 15 euro). Ook de artsen krijgen in sommige regio's betaald per uitgevoerde ingreep.

Veel politici maken zich zorgen om de bevolkingsomvang van het land. India telt in 2030 naar verwachting meer inwoners dan China.