dinsdag 31 januari 2023

Bhaai doedj

Bhaai doedj

Meestal geschreven als Bhai Dooj (भाई दूज) en ook wel bekend als Yama Dwitya.

Hanoemaan djayantie

Hanoemaan djayantie

Meestal geschreven als Hanuman jayanti.

Boedh djayantie

Boedh djayantie

Meestal geschreven als Buddha jayanti. 

Holi

Holi

Holi, ook wel Phagoewaa genoemd, begint op de dag na Holikaa dahan en duurt tot de eerstkomende dinsdag (boerrhoewaa mangal).

Dhantéras

Dhantéras

Ook bekend als Dhan trayodashie of Dhanvantari Trayodashi, 

Holikaa dahan

Holikaa dahan

Holikaa dahan, vrij vertaald de verbranding van Holikaa, vindt op de laatste dag van het Hindoe-jaar plaats, op de volle maan van de maand Phaagoen.

Gietaa djayantie

Gietaa djayantie

Meestal geschreven als Geeta Jayanti. Je zou het woord djayantie kunnen vertalen als verjaardag. Zo betekent Gietaa djayantie de verjaardag van Srie Gietaa.

Karwaachauth

Karwaachauth

Karwaachauth valt op de vierde dag van Krishna paksh (donkere helft van de maan) in de maand Kaartiek. Deze dag is bedoeld voor de gehuwde vrouw.

Goeroe poerniemaa

Goeroe poerniemaa

Meestal geschreven als Guru poornima.

Krishna djanamaasjttmie / Krishna janamashtmi

Krishna djanamaasjttmie / Krishna janamashtmi

Djanam betekent "geboorte" en asjttmie "achtste dag". Krishna-djanam-aasjttmie valt op de achtste dag van de donkere helft van de Hindoemaand Bhaadrapaad (acht dagen na volle maan) en herdenkt de geboorte van God Krishna, Krishna is een verschijning van god Wieshnoe (Vishnu) en betekent donker / zwart. Krishna wordt ook Sjaam genoemd, vernoemd naar een donderwolk. Daarom wordt hij vaak blauw / zwart afgebeeld.

Gowardhan poedjaa

Gowardhan poedjaa

Meestal geschreven als Govardhan puja.

Mahaa Sjiewraatrie

Mahaa Sjiewraatrie

Mahaa Sjiewraatrie valt op de veertiende dag van de tweede helft (Kriesjnna-paksj) van de maand Phaalgoen en het kan vertaald worden als de grote nacht van Sjiew (Shiva). Hij wordt op deze dag op grootse wijze vereerd. Mahaa-Sjiewraatrie is een dag om te vieren, maar ook om goede voornemens te doen.

Nieuws

Sansaar.nl en Suvidha Radio maken met diep leedwezen bekend dat van ons is heengegaan op 31 oktober, onze zeer gewaardeerde en bij onze luisteraars zeer geliefde medewerker / nieuwslezer, de heer M...

Stichting Shri Jai Hanuman Flevoland nodigt u uit voor de viering van Diewaalie (Diwali / Divali) op zaterdag 22 oktober 2022.

...

De internationaal vooraanstaande Satguru Paramahamsa Sri Swami Vishwananda komt naar Nederland.

...