zaterdag 03 december 2022

Wiedjay dashmie op 04 okt. 2022

Wiedjay dashmie op 04 okt. 2022

Wiedjay-dashmie of Dashéhraa is de dag waarop Shri Raam (verschijning van god Wiesjnoe)  de demonenkoning Raawan had overwonnen.

Shri Raam staat voor het goede en Raawan voor het kwade. De overwinning van Shrie Raam op Raawan symboliseert dus de overwinning van het goede op het kwade.

Raawan woonde in de stad Lankaa en had Sietaa (de vrouw van Shri Raam) ontvoerd. Ondanks het verzoek van Shri Raam via zijn dienaar Hanoemaan om Sietaa vrij te laten, hield hij haar in Lankaa vast. Shri Raam besloot Lankaa aan te vallen om Sietaa te bevrijden, maar ook een einde te maken aan de terreurdaden van Raawan en zijn onderdanen. Hiervoor moest hij een rivier oversteken waarover geen brug aanwezig was. De naam van Shri Raam reciterend gooiden de manschappen, onder leiding van Shri Hanoemaan, stenen in de rivier waardoor deze op het water bleven drijven.

Van de drijvende stenen werd een brug gebouwd om toegang tot Lankaa te verkrijgen. In Lankaa aangekomen barstte er hevige gevechten tussen de leger van Shri Raam en Raawan uit. Er vielen veel doden aan beide kanten van het leger. Uiteindelijk werd ook Raawan door Shri Raam gedood.

Het leger van Shri Raam bestond uit apen en beren en het leger van Raawan uit angstaanjagende demonen. Maar toch heeft het leger van Shri Raam gewonnen, dit omdat hijvoor het goede streed.

Dashéhraa of Wiedjay Dashmie wordt in India op bepaalde plaatsen gedurende 10 ononderbroken dagen (vanaf eerste dag van tweede nawraatrie) op grootse wijze gevierd. Tijdens de tien dagen van vieringen, wordt het verhaal van God Raam in dans en toneel uitgebeeld. Op de laatste dag (op Wiedjay-dashmie) worden grote poppen van Raawan, zijn broer Koembhkaran, en zijn zoon Méghnaath met vuurwerk ingepakt en bij zonsondergang in brand gestoken.

Nieuws

Sansaar.nl en Suvidha Radio maken met diep leedwezen bekend dat van ons is heengegaan op 31 oktober, onze zeer gewaardeerde en bij onze luisteraars zeer geliefde medewerker / nieuwslezer, de heer M...

Stichting Shri Jai Hanuman Flevoland nodigt u uit voor de viering van Diewaalie (Diwali / Divali) op zaterdag 22 oktober 2022.

...

De internationaal vooraanstaande Satguru Paramahamsa Sri Swami Vishwananda komt naar Nederland.

...