woensdag 22 maart 2023

Makar Sankraantie (Oetaraayan)

Makar Sankraantie (Oetaraayan)

Makar is het teken van de dierenriem dat overeenkomt met Steenbok. Sankraantie is het verplaatsen van de zon van het ene teken van de dierenriem naar het andere. Makar Sankraantie is de dag op welke volgens de Hindoese astronomie de zon in de Makar (Steenbok) zijn intrede doet.

Makar Sankraantie impliceert het einde van de lange winter met de terugkeer van de zon aan de Noordelijke Hemisfeer en vandaar de naam Oetaraayan.

Op deze dag wordt de Zon (Soerya-déwtaa) vereerd. Je kunt dit doen door onder andere water aan Soerya-déwtaa aan te bieden. Neem hiervoor een lottaa en vul deze met water (en indien beschikbaar wat Gangaa-djal). Kies een schone plaats uit en keer je gezicht naar het oosten (naar de zonopkomst) toe en laat het water uit de lottaa vallen terwijl je de volgende mantra leest.

Om Soeryaaya namah

of

Om éhie Soeryo sahastraansjo tédjo raasjé djaggat-paté, anoekampay-maam déwa griehaann-aarghayam namo-stoeté.

Vertaling: O Zonnegod, heerser van de wereld met uw duizenden krachtige stralen, verdrijver van alle duisternis, aanvaard alstublieft mijn offer en wees mij genadig.

Deze dag is ook zeer geschikt om een duik in de Gangaa-rivier te nemen.

 

Nieuws

Sansaar.nl en Suvidha Radio maken met diep leedwezen bekend dat van ons is heengegaan op 31 oktober, onze zeer gewaardeerde en bij onze luisteraars zeer geliefde medewerker / nieuwslezer, de heer M...

Stichting Shri Jai Hanuman Flevoland nodigt u uit voor de viering van Diewaalie (Diwali / Divali) op zaterdag 22 oktober 2022.

...

De internationaal vooraanstaande Satguru Paramahamsa Sri Swami Vishwananda komt naar Nederland.

...