donderdag 29 september 2022

Koembh mélaa

Koembh mélaa

Foto: www.kumbhmela.com
Kumbh Mela is het grootste religieuze festival ter wereld en wordt ongeveer om de drie jaar, al naar gelang van bepaalde stand van planeten, gehouden in Haridwar, Ujjain, Nasik of Prayag Raj.

De oorsprong van het festival ligt in een verhaal uit de Hindoeïstische geschriften over heilige nectar (amriet) waarvan één druppel genoeg was om onsterfelijkheid te verwerven. Tijdens gevechten tussen dewtaa’s (godheden) en daytya's (demonen) om in het bezit van de drank te komen, vielen op vier eerder vermeldde plaatsen druppels nectar op aarde. Om de drie jaar worden op deze plaatsen beurtelings een Koembh-mélaa-festival gehouden. Men gelooft dat de rivieren op deze plaatsen tijdens het Koembh-mélaa-festival als gevolg van de hierin nog altijd aanwezige heilige nectar de zonden van de mens kan wegwassen.

Het belangrijkste festival wordt in Allahabad gehouden.

In principe wordt een Koembh-mélaa om de twaalf jaar op één plek gehouden.  Men kent echter ook een half-cyclus Koembh-mélaa, deze vindt in de zesde jaar plaats en wordt Ardh-Koembh-mélaa genoemd. Dit jaar vindt zo’n Ardh-Koembh-mélaa vanaf 14 januari in Allahabad plaats en duurt tot maart 2019. Er worden ongeveer 100 miljoen bezoekers op dit festival verwacht.