woensdag 22 maart 2023

Bij prasaad denken we meteen aan een aantal soorten voedsel dat aan god aangeboden wordt. Prasaad is echter een benaming voor iets wat door god gezegend is. Prasaad hoeft dus niet per se voedsel te zijn, maar kan ook bijvoorbeeld een bloem uit de mandier zijn die aan god geschonken was. Maar we gaan hier toch over voedsel hebben.

 Hier vind je een aantal recepten van zoetigheden die je aan god kunt schenken. De zoetigheden  kun je eigenlijk pas prasaad noemen nadat het gezegend is. De zegening vindt in principe plaats als god je voedsel accepteert.

 Denk bij het klaarmaken van het te schenken voedsel aan uiterste reinheid en hygiëne. Wees er tevens van bewust dat het niet gaat om wat of hoeveel je aan god aanbiedt maar om de liefde waarmee je dat doet. Het aanbieden van spijzen dient dan ook gezien te worden als het tonen van liefde. 

Khier

Khier

Vaak geschreven als kheer. Khier is het lievelingsgerecht van Laksjmie-maataa.

Mohanbhog

Mohanbhog

In India noemen ze dit maida halwa. Er zijn veel varianten van halwa.

Kokos laddoe (30-35 st.)

Kokos laddoe (30-35 st.)

Vaak geschreven als Laddu or laddoo.

Pandjierie

Pandjierie

In India is dit gerecht bekend als panjiri en kent vele varianten.

Lapsie poerie

Lapsie poerie

Lapsie-poerie wordt aan Doerggaa-maataa aangeboden. 

Rott

Rott

Rott wordt aan Hanoemaan-djie geschonken. Hanoemaan-djie is "panchmoekhie" (= vijfhoofdig) daarom is het gebruikelijk dat je minimaal 5 stuks Rott aanbiedt.

Nieuws

Sansaar.nl en Suvidha Radio maken met diep leedwezen bekend dat van ons is heengegaan op 31 oktober, onze zeer gewaardeerde en bij onze luisteraars zeer geliefde medewerker / nieuwslezer, de heer M...

Stichting Shri Jai Hanuman Flevoland nodigt u uit voor de viering van Diewaalie (Diwali / Divali) op zaterdag 22 oktober 2022.

...

De internationaal vooraanstaande Satguru Paramahamsa Sri Swami Vishwananda komt naar Nederland.

...