Djanam betekent “geboorte” en asjttmie “achtste dag”. Krishna-djanam-aasjttmie valt op de achtste dag van de donkere helft van de Hindoemaand Bhaadrapaad (acht dagen na volle maan) en herdenkt de geboorte van God Krishna, Krishna is een verschijning van god Wieshnoe (Vishnu) en betekent donker / zwart. Krishna wordt ook Sjaam genoemd, vernoemd naar een donderwolk. Daarom wordt hij vaak blauw / zwart afgebeeld.
Krishna werd in gevangenschap in Mathura geboren. Zijn oom, de wrede koning Kans, had Krishna’s ouders (Wasoedéw en Déwkie) opgesloten en doodde elk kind dat het paar voortbracht. Er was namelijk voorspeld dat Kans door het achtste kind van Wasoedéw en Déwkie gedood zou worden. Uit voorzorg doodde Kans echter alle kinderen die Déwkie ter wereld bracht.
Krishna, het achtste kind, was geboren op een donkere regenachtige nacht. Tijdens de geboorte viel de wacht in slaap en gingen alle sloten open. Krishna verscheen in goddelijke gedaante voor Déwkie en Wasoedéw en droeg Wasoedéw op om het kind naar het huis van Nandraadj en Yashodaa in de plaats Gokul te brengen. Wasoedéw verliet de kerkers en stak de Yamoenaa-rivier over om in Gokoel te komen. In het huis van Nandraadj zelf was een meisje geboren. Hier aangekomen verwisselde Wasoedéw zijn baby (Krishna) met het babymeisje van Nandraadj en keerde terug in het gevangenis. Toen Kans hoorde dat Déwkie haar achtste kind had gekregen, wilde hij ook deze baby doden. Toen hij het meisje vastpakte, gleed zij uit zijn handen en er verscheen een goddelijke gedaante. Deze vertelde Kans dat zijn vernietiger reeds geboren was en op een veilige plaats was terecht gekomen.
Krishna groeide in Gokul op en werd in zijn jeugd een koeherder. Hij was bijzonder gecharmeerd van de herdersmeisjes, vooral van Raadhaa.
God Krishna nam geboorte op deze planeet om opnieuw gerechtigheid te vestigen. Zijn verhalen en leringen zijn gedocumenteerd in de Bhagwad Gietaa, Mahaabhaarat en Bhagwad Mahaapoeraan. De Mahaabhaarat is het grootste epos aller tijden en volkeren die uit ruim 100.000 sjloks (Sanskrietstrofen) bestaat. De Bhagwad Gietaa is een onderdeel van de Mahaabhaarat.
Toegewijden vasten op de geboortedag van Krishna en beëindigen deze te middernacht, het tijdstip dat Heer Krishna geboren werd. Krishna’s beeld wordt dan gewassen met melk en zijn naam wordt gereciteerd. In de tempels wordt over het algemeen een Krishna-poedjaa (verering) verricht en voorgelezen uit de Bhagwad Poeraan of Bhagwad Gietaa.
Dit festival is zeer populair in Noord-India. De tempels van Vrindavan (lees Wriendaawan) en Mathura getuigen van extravagante en kleurrijke vieringen. In Mathura en omstreken wordt op die dag overal grote spirituele bijeenkomsten georganiseerd en Krishna-lielaa opgevoerd (toneelspel over Krishna).
In Maharashtra wordt Krishna-djanamaasjttmie meer gekenmerkt met de inspanningen van Krishna in de kinderjaren om yoghurt en gestremde melk uit aarden potten te stelen. Een “mattkaa” (een aarden pot) met yoghurt wordt hoog boven de grond opgehangen. Groepen jonge mensen en kinderen vormen menselijke piramides om de pot te bereiken.