Gowardhan poedjaa (Govardhan puja)
All day - 25 oktober 2022

Duizenden jaren geleden spoorde god Krishna de mensen van Vrindavan aan in plaats van Indradéw, de berg Gowardhan te vereren.

Dit wekte de woede van Indradéw op en veroorzaakte een enorme wolkbreuk om de mensen weg te vagen. God Krishna tilde toen de berg op en droeg deze op zijn pink. Hij beschermde daaronder de mensen van Vrindavan  en het vee. Indradéw gaf zich uiteindelijk gewonnen en bewees eer aan God Krishna. Vanaf toen zijn Hindoes begonnen jaarlijks Gowardhan-poedjaa (verering) te houden.

Ook God Krishna zelf wordt op deze dag in de hoedanigheid van koeherder vereerd. Hij was in zijn jeugd een zeer bekwame koeherder. Het vee wordt met bloemen en kransen en met goud- en zilverpapier versierd.

In de Raamaayan (een geschrift over Shri Raam) kan men het volgende over de berg Gowardhan lezen. Toen de brug door het leger van Raam werd gebouwd, was Shri Hanoemaan (meest loyale dienaar van Shri Raam)  met een berg als constructiemateriaal voor de bouw van de brug onderweg. Toen hij echter hoorde dat er reeds genoeg materialen aanwezig waren plaatste hij de berg ergens neer. Hij had namelijk niet genoeg tijd de berg naar zijn originele plaats terug te brengen. Toen verscheen een persoon voor Shri Hanoemaan en vroeg hem naar de reden waarom hij de berg daar had gelaten. Shri Hanoemaan antwoordde dat de berg daar tot de Dwaapar-tijdperk zal blijven, wanneer Shri Raam als god Krishna zal verschijnen. Hij zal de mensen instrueren de berg te vereren. De persoon die met Shri Hanoemaan sprak was niemand minder dan de berg Gowardhan zelf.

Organizer

Export

Location

Copyright © 2022 | Alle Rechten Voorbehouden | Designed by Sansaar.nl.