woensdag 10 augustus 2022

Gietaa Djayantie op 14 december 2021

Gietaa Djayantie op 14 december 2021

Meestal geschreven als Geeta Jayanti. Je zou het woord djayantie kunnen vertalen als verjaardag. Zo betekent Gietaa djayantie de verjaardag van Srie Gietaa.

In de Mahaabhaarat-oorlog vochten de Paanddaw-broeders tegen de Kauraw-broeders voor de waarheid, vrede en gerechtigheid. Ardjoen, één van de Paanddaws, de grote strijder, weigerde te vechten. Hij was toen vol van onwetendheid. Om deze weg te nemen en hem aan te moedigen om voor de waarheid te strijden, legde God Krishna de karm-yog (de weg van het handelen), bhaktie-yog (de weg van devotie) en gyaan-yog (de weg van de kennis) aan zijn devoot Ardjoen uit.
 
 De wijsheid die Shri Krishna aan Ardjoen onderwees is ongetwijfeld het neusje van de zalm die de mens ooit heeft gekend. Deze omvat de essentie van de in de Wéds en Oepnieshads beschreven kennis en wijsheid.  (Wéd wordt  meestal geschreven als Veda.)
 
 De kennis, onderwezen door God Krishna, wordt Shrimad Bhagwad Gietaa genoemd en bestaat uit 700 shloks (verzen) die in 18 hoofdstukken zijn ingedeeld. De dag waarop deze kennis volgens de Hindoese kalender (ekadashi Margasiersa) werd opgedragen, wordt Gietaa djayantie genoemd.

Nieuws

Stichting Shiva Nederland, Stichting Swades, Stichting Shri Sanatan Dharma Almere en Stichting Shri Sanatan Dharm Sabha Zoetermeer nodigen u uit voor een Sjiew paarthiew poedjan aan het Almeerders...

TUI verdubbelt vanaf komend winterseizoen het aantal vluchten van Amsterdam naar Paramaribo. Daarmee gaat de luchtvaartmaatschappij twee keer per week naar Suriname vliegen. Tegelijkertijd wordt de...